Bejárat > Policy & Society > Vallástolerancia, avagy kiheréljük kereszténységünket?

Vallástolerancia, avagy kiheréljük kereszténységünket?

A héten valamelyik este valamelyik TV adón a híradóban arról beszéltek, hogy angliában (OXFORD) a Karácsony ünneplését, mint olyan nem fogják propagálni, hanem fény ünnepként fogják emlegetni. Ezt pedig azért, hogy a nem keresztény vallású embereket ez ne frusztrálja és zavarja. Meg all az eszem. Európa hivatalosan is legalabb 1600 éve már keresztény.  Az egyházra, és a vallásra alapult minden. Ráadásul sok országban évszázadokon keresztül az egyház(ak) volt(ak) azok, amelyek elláták azokat a feladatokat, amelyeket most az állam lát el. (Betegápolás, Egészségügy, Oktatásügy, Szociálisügy…) Mára már változott a világ, egyre kevesebb a magát hívő embernek vallü ember, aki gyakorolja is hitét.
Viszont, hogy eltörölni, semmisé tenni, néhány muzulmán és hindu miatt a keresztényi Európa második legnagyobb ünnepét, ez nem más mint európaiságunk, hagymányaink, és kultúránk kiherélése.
Kérdem én, miért csinálja ezt európa, minek ez a nagy tolerancia.  Európa nemzetei egymás ellen vannak, de minden ázsiai, és afrikai népnek meg nyaljuk a popóját. Nincs problémám ezzel, de azért legyünk büszkék arra akik vagyunk.
Kérdem én, ha ilyen helyzet lenne pl. vmelyik muzulmán (mohamedán) országban, vagy vmelyik, buddhista, vagy hinduista országban, ők mennyire lennének toleránsak. Mennyire tüntetnék el hagyományaikat? Szerintem semmenyire. Akkor nekünk miért kell? Vallásukat gyakorolják ahogy akarják, nem korlátozza őket senki, na de nehogy már mi alkalmazkodjunk hozzájuk, hogy véletlenül nehogy frusztrált legyen kicsi lelekecskéjük.
Azt hiszem újra kersztre feszítjük Jézust. Az USAt és Kanadát se kell félteni, mert ott ez már bevett szokás, hogy az iskolákban nem beszélnek a karácsonyról, mert ez frusztrálhatja a nem keresztény vallásúakat.
Felháborít ez az egész, és már egyszerűen botrányos.  Egy dolgora vagyok kiváncsi. A VAtikán erre hogyan kíván reagálni, és miként akarja ezt megakadályozni, mert ezt meg kell. Ez nem tolerancia, hanem önkasztrálás. Tiszteletem az elvtársaknak. Kezdem úgy érezni, hogy a KApitalizmus, is a Kommunizmusba vezet, csak nagyobb a kerülőút.

A tobbiben, meg maradjunk függetlenek.

A tobbiben, meg maradjunk függetlenek.

Cool

Cool

 1. november 8th, 2008 23:22-nél | #1

  Én meg azt mondom, hogy jól teszik. Én pl. utáltam, amikor pár évvel ezelőtt karácsonyor a tévében körbe-körbe csak a Jézusról szóló filmek mentek és dettó húsvétkor. Tököm ki volt már vele. Szerencsére ez már változott, idén karácsonykor Steven Segalos film volt a Markízán, ráadásul reklám nélkül! 🙂

 2. Kati
  november 9th, 2008 23:05-nél | #2

  Az en osztajtarsaim itt Londonban akik nem keresztenyek tarcsak a karacsonyt es nincs semmi problemajuk a keresztenysegel se. De azert is nekik kellene toleralni a keresztenyeket mivel ok jottek ide…

 3. november 10th, 2008 00:27-nél | #3

  Pontosan errol van szo. Ez itt Európa, egy keresztény Európa.
  e1, ha zavar a műsor, akkor ne nézd. Engem nem zavar. 2x 1 évben az embereknek az eszébe lehet juttatni, hogy azért mégis honnan jöttek.

 4. Kati
  november 10th, 2008 16:17-nél | #4

  Mate igazad van hisz a karacsony nem a TV rol es programrol benne szol hanem tiszta masrol. Itt pl a csaladnal ahol vagyok meg TV sincs es lehet nelkule elni…

 5. november 11th, 2008 00:37-nél | #5

  Igy van. Nem a TVrol szol, hanem az unneprol, hogy egyutt csalad, meg minden.

 6. november 17th, 2008 15:01-nél | #6

  A TV csak példa volt. Én arra akartam kilyukadni, hogy nem kellene mindenkire tömegesen rákényszeríteni a többség vallását, ami ma már gyakorlatilag nem is a többség vallása, mert elég megnézni, hogy mennyien járnak templomba. Nagyon nem találom ott hétvégenként a magát kereszténnynek valló 5 millió embert (köztük magamat sem). Aztán karácsonykor és húsvétkor kicsit több a nép, de még mindig nem annyi, amennyi kereszténynek vallja magát.
  A valóság az, hogy a legtöbb ember magasról bagózik a kereszténységre és a vallásra, csak az ünnepeit tartja meg. Mert az jó, mert az szokás, de ami mögötte van, az már csak csalamádé a többségnek. Szóval talán Európa régen tényleg keresztény voolt, de állítom, hogy ma többségben vannak Európában az ateisták, illetve “papíron keresztények”. És közben állítjuk azt is, hogy Európa demokratikus, multikulturális, majd azt mondod, hogy a nem keresztények alkalmakodjanak? Érdekes ezt így olvasni, majd belegondolni, hogy pl. mi is egy kisebbség vagyunk (abba most ne menjünk bele ki jött hamarább)…

 7. Gábor
  november 21st, 2008 15:11-nél | #7

  Abban egyetértek veled, hogy a “toleranciára” hivatkozva nem szabadna ilyen kompromisszumokat kötni. Viszont a másik fele, hogy keresztény Európa meg stb. az szerintem sosem volt igaz. Régen talán jobban adtak a látszatra, meg az egyháznak sokkal nagyobb volt a hatalma, ezért rá tudta kényszeríteni a vallást a népre, de annak se volt sok köze Jézus tanításához, gondolj csak a keresztes háborúkra! Én azt mondom, hogy hagyjuk mindenkinek békében gyakorolni a vallását/hitét, amíg azzal nem okoz kárt másoknak. De nyilván annak kell törekednie elsősorban a beilleszkedésre, aki bevándorló vagy menekült.

 1. Még nincsenek visszakövetések