Bejárat > Economic, FreeStyle > Új év, új pénz, megúszott válság…

Új év, új pénz, megúszott válság…

Na szóval, remélem már mindenki kijózanodott  másnaposságából, és nyugodt lelki ismerettel belekezdhetek egy kicsit komolyabb mondókába.
Eljött az új év. Fogadalmat nem tettem, mert úgysem tartom be őket, de ebben az évben megpróbálok picit jobb lenni az emberekhez, viszont mellette karakánságom szeretném megőrizni, és igyekszem bizonyos kapcsolataimat még racionálisabban megítélni. Nem szaporítom tovább a szót.
Szóval a tegnapi kómaság meg egyéb után ma kimentem shoppingolni, és már euróval fizettem. Érdekes érzés volt, ez már olyan igazán nyugatias. Talán egy időre enyhült is a kommunizmus dohos szaga, ami már nem tisztítja orrunkat.(Éppen ideje volt)
Szóval Szlovákia bevezette az eurót. Nagy dérrel meg dúrral, viszont nem tudtam megvenni kedvenc műsorújságomat a Vasárnapot, mert itt ebben az országban nem képesek úgy átállítani vmit, hogy hot ne vesszen el X dolog, és ne állítodjon át Y mennyiségű adat. Sajnos nálunk meg az  IT szakemberek nagy része még mindig nem tanulta meg, hogy tesztelni kell.  Csinálni kell egy tesztkörnyezetet, és nekem azt ne mondja senki, hogy a Mediapress túlságosan is kicsi hozzá, hogy megérje. Olyan nehéz leszimulálni valamit? Ahh.
De ami a tuti, hogy újra fillérekbe kerül a kifli. A heti nagybevásárlás meg majd legfeljebb 50 euró lesz. Milyen jó ez, csak az árak ne emelkedjenek, márpedig úgy néz ki, hogy fognak. Így is már sok mindenben drágábbak vagyunk, mint a nyugat, és ezt a németek mondják, akik aztán tényleg nem olcsók, de már ők is olcsóbbak. Magyarország átlagosan 10%-al olcsóbb Szlovákiánál, és Ausztria is hasonló már sok dolgokban.
Konkrét példa erre a benzin, a mobil és internet szolgáltatások, de itt főleg Németország és Ausztria olcsóbb. Németországban olcsóbbak az autók, mint itt, nem beszélve arról, hogy a felszereltségük is már sokkal gazdagabb az alap kivitelben is. Hiába ez a nagy gazdasági boom hátránya, a nép még a nagy barnát is megveszi, csak hogy legyen neki.
De itt az EURÓ! Most majd keményen összehasonlítunk, számonkérünk és büntetünk. Toporzékolva rohanunk majd Fico bácsihoz, hogy a füstölt oldalas 2 Euróval olcsóbb kilónként Ausztriában mint nálunk, és hogy a Billa a császárzsömlét 3 centtel olcsóbban tolja az osztrákoknak, mint nekünk.
Remélem egy kicsit majd észhez térnek nálunk is az árak, de ez majd csak  később várható. Most egy nagy sokkot kapott a kereskedelem, de ha majd észheztérnek az árak egyensúlyba jönnek, mert ugye ha az osztrák fizetésből is 50 euró a heti nagyshopping, és itt is annyiba kerül, és közben a fizetések itt lényegesen alacsonyabbak, akkor vhol hiba van a rendszerben, és  hiba tuti nem az osztrákoknál van. De bízom benne, hogy majd ez is változik.
De itt az EURÓ! Megmenekültünk. Mindenki süllyed, mint a TITANIC, de cseppnyi országunkat az euró menti ki a nagy barna folyamból, mi csak a holtágba kerülünk a büdösbe. Szóval a nagy okos elemzők azt állítják, hogy  az euró tartja majd a felszínen a szlovák gazdaságot és tartja életben az országot. Ezt az állítást én lényegében el is hiszem. Az euró erős, több lábakon áll. Ezt bizponyítja az is, hogy a magányos angol font zuhan. Az euró tartja magát, és tartani is fogja, itt csak egy dolog veszélyeztet minket. Ha sok gazdaság fog nagyot bukni az euró zónában, akkor az magával fog rántani mindenkit, közte ezt az apró országot is. Ez viszont nem valószínű, hogy elő fog fordulni. Európa egy kicsit másképpen működik mint az USA. Ráadásul az euró eddig csak pozitív tényezőként jelent meg a válság idején. Ha nem dőlnek be az óriás gazdaságok, akkor csak ez volt Szlovákiának az egyetlen menekülési útvonala.
Én személyesen örülök az eurónak, mégha egy kicsit fura is lesz az elején, főleg ami  a fizetésemet illeti.  Majd januárban és februárban levizsgázom takarékosságból. A többet még rábízom az égiekre.

  1. Még nincs hozzászólás
  1. Még nincsenek visszakövetések