Bejárat > Policy & Society > Rendszervaltas, vagy egy váltásnyi rendszer

Rendszervaltas, vagy egy váltásnyi rendszer

November 17.-én ünnepeljük a bársonyos forradalmat, ami ugye a kommunista rendszer bukasat jelentette. A nagy szocialista zöldparadicsomból belelkerültünk a nagy kapitalista maszlagba. A gazdasági oldalát nem elemzem, de azt hiszem, nem igazén nevezhető bárcsonyosnak, mert lehet, hogy fegyver nem dördült el, de sajnos szívtunk, még ám sokat, és még most is, mint a torkos borz.
Lényeg az, hogy nem mindenki élete lett éppen bársonyos a rendszerváltás után, és ráadásul mire egy kicsit normalizálódna ez a helyzet jön egy szerencsétlen gazdasági válság, hogy megint lenyomjon minket a padlóra, mert le fog.
Szóval 19 éve ilyenkor szüleim nyakában ülve kint voltam a tüntetéseken, és keményem ujjaimmal “V” betűt formálva csápoltam kinn a főtéren. Voltam tüntetésen Kassán és Pozsonyban is.  Sőt, repülőn is akkor ültem először. 🙂 Szép emlékek.
De mi is történt.  Megemlítenék pár fontos eseményt az elmúlt 19 évből.
Magyarország:
1. Antal kormány, Erőteljes fejlődés
2. Horn kormány. A szopás időszaka, meg a Bokros csomag.
3.Orbán kormány. Helyrálló helyzet???
4. A nagy leégés. A “beszédhibás” Medgyessy és a “tesze-tosza” hazudós Fletó bohóc.
Szlovákia:
1993-ban ketté válik Csehszlovákia.
Meciar kormány egészen 1998-ig. Megcsinálták maguknak a kisSvájcot, az emberek meg kínlüdtak.
1998-2006 – Szlovákia Európa új gazdasági kisTigrise. Az országot, kiráncigálják a csunyából, csak éppen lemosni felejtették el, és mire lecosrgott volna, meg leszáradt volna, új kormány jött.
2006-??? Egyszerűen kifjezve a jelenlegi helyzetet Daniel Lipsic KDHs parlamenti képviselőt idézném:
“November 17. egy szép gondolat, egy kulcsfontosságú eseményre való megemlékezés, de jelenleg az a probléma, hogy akik ellen 1989 novemberében felléptünk, és akik ellen küzdöttünk, most újra kulcspozíciókat töltenek be a szlovák politikában.
Nincs ez most másképpen Magyarországon sem, ott is a vörösök kapirgálnak megint a szemétdombon.
De azért nem látom ennyire feketén a dolgokat.  A “bársonyos” forradalom nekünk hétköznapi embereknek kulcsfontosságú. Szabad vallásgyakorlás, sajtószabadság, szabad kereskedelem, és a vasfüggöny leomása.
KImentek az oroszok! RUSZKIK HAZA! Milyen jó volt ezt kiabálni.
Nem felejtem el, mikor nagyapám a novemberi estéken, mindig könnyes szemmel jött ki a konyhába a híradó után. Mondván: Hát ezt is megértük.
http://www.youtube.com/watch?v=4p7JYfmc_Os&fmt=18

Hát meg. Szabadok lettünk, de meddig? Szabadok lettünk, de mi lett velünk?
Kicsit fejére állt a világ, de inkább élek ebben a kicsit romlott világban, minthogy visszamenjek a zöld paradicsom világába.
Mert: Győz az igazság!!!!

  1. Még nincs hozzászólás
  1. Még nincsenek visszakövetések