Bejárat > Policy & Society > Ó mondd, Te kit választanál????

Ó mondd, Te kit választanál????

Nem gondoltam volna, hogy egyszer ennek is eljön az ideje, de hát  a politika kiszámíthatatlan…..
Gondolom mindenkinek világos, hogy a szlovákiai magyarság most 3 részre szakadt. Igen 3-ra:
1.: Aki az MKP-ra fog szavazni
2.: Aki a HÍD-ra fog szavazni
3.: Aki egyikre sem fog szavazni (valószínűleg nem megy el szavazni)
Most jön a sokk, mert jelenleg én is a 3. csoportba tartozom, és még mielőtt elkezdene mindenki anyázni meg hülyézni, tessék elolvasni, hogy miért is tartozom a 3. csoportba.
Nem úgy van most , mint volt régen. Ne higgye azt most már senki, hogy a magyar csak azért elmegy szavazni, mert kötelesség, meg magyar. Amióta szétszakadt az MKP, megszűnt ez a kötelesség. Sebestyén Márta énekli: “Nem úgy van most, mint volt régen, nem az a nap van ül az égen. Nem az a nap, nem az a hold,nem az a szeretőm, ki volt.  Mer’ aki volt, rég elhagyott, mást keresett mégse kapott, még olyat se, mint én vagyok.” Ugye mennyire illik ez a népdal erre a helyzetre? Ez nem kér több kommentárt.
Nyáron, mint minden-éven, Nagyimnál töltöttem 2 hetet keleten. Egy kedves ismerősünkkel (barátunk), aki egész nyáron gyümölccsel látta el családomat történt egy kellemetlen dolog, mégpedig az, hogy még 24 társával együtt bilincsben vitték el őket a munkahelyülről. Teljesen alaptalanul. Történt ugyanis, hogy a tiszacsernő-i (Cierna nad Tisou)Vámigazgatóságát az új főnök Nagymihályba (Michalovce) kívánta áthelyezni (át is helyezte), és mivel tudták, hogy azok a vámosok (szlovákiai magyarok) egy része, akik Csernőben szolgáltak nem fognak Nagymihályba átmenni, a miatt, hogy messze van és felmondanak, ezért inkább kitették őket. Megspórolva így maguknak egy csomó pénzt a lelépők nem kifizetésével. Gondolhatnánk, hogy vámos, biztos megérdemelte. Pedig nem, mert miért pont 15 magyar nemzetiségű vámost kell így megalázni és kitenni? Itt politikáról volt szó, mert azok a férfiak nem követtek el semmit. Mégis hogyan buktak le? A vámigazagatóság a tudtuk nélkül kamerákat és mikrofonokat helyezett el az irodában, és 2 hónap megfigyelés után is, csak annyit tudtak felhozni ellenük, hogy 2 karton cigi nem került evidálásra, mivel az-az ember aki behozta azt a 2 kartont, szabályosan hozta át a határon, ezért visszaszolgáltatták neki. Koholt vádak, koncepciós perek. Az egész ügy lezératlan, és annak a 25 embernek nincs munkája, és nagy részük, még a leszerelési nyugdíjjat sem kapja.
Én hiszek ezeknek az embereknek, és hiszek ártatlanságukban., de sajnos azt meg tudom, hogy a politikai áldozatai. 25 magyar ember. Azt mondják, hogy 1 embernek körülbelül 200-400 ismerőse van, ez pedig 25 embernél már minimum 6000 szavazatot jelent. Jelenleg legalább ennyien kiábrándultak a szlovákiai magyar politikusokból, mert nincs ember, aki felkarolná ügyüket, és igazi kivizsgálást kérne.
Édesanyám próbált kapcsolatba lépni a HÍD (Bugárék) képviselőivel. Ismerőst nem volt nehéz találni, így abban reménykedtünk, hogy ez az ügy hamar napirendre kerül a HÍD asztalán, de nem így történt. Lesz@rták az egészet. A keletieket mindenki lesz@rja. Lesz@rja Bugár, A. Nagy, R. Chmel is és társai, egy újabb bűnbarlang, egy újabb maffiózó brigád.(?) Megéri csinálni, mert 1 szavazat az 7 eurót ér. (Kattints a linkre és töltsd le a cikket.)De ugyanúgy lesz@rja, sőt, még provokálgat és elmérgesít az MKP. Csáky, Duray és irrendenta társai meg menjenek hontfoglalni a marsra. Miért nem lehet nyugodtan maradni, azzal,hogy még az autonómiát emlegetik, még a kenyér nem lesz olcsóbb, és annak a 25 magyar embernek nem lesz újra munkája, és nevüket nem tisztítják meg.
Drága barátaim, nézzünk szembe a tényekkel, jelenleg a szlovákiai magyarságnak, nincs érdekképviselete a szlovákiai politikában. Egy tál lencséért eladtak minket, de az üzlet még 2002-ben megköttetett.
Azt állítják, hogy rengeteg a dolguk… El is hiszem, először mindenki a saját zsebét tömi. Mindenki a maga saját kis érdekeit képviseli a hétköznapi ember meg akár fel is fordulhat.
Magunkra maradtunk mi itt magyarok, de jobb magunkra maradnunk, mint hazug és becstelen emberek mellé állnunk, és ezáltal saját lelkiismeretünknek hazudnunk. Embernek kell maradni….
Ne feledjük az egyesült európai államok közé tartozunk. Nem kell területet csatolnunk, hanem békében együttélnünk kell. Rá kell arra ébrednünk, hogy nem az emberek utálják egymást, hanem csak a politika.  Vegyük már észre, hogy akinek a konfliktus jó, az nem más, mint a politika. Mi emberek csak szenvedünk miatta.  Nem szakítani kell, hanem összefogni. Ha pedig ezt nem képes egyetlen párt sem tudatosítani, akkor nincs jogosultsága egyetlen embert is képviselnie az országban. Szenvedést hozni az emberek életébe morális és az emberiség ellen elkövetett bűncselekmény.
Még mindig az első két csoporthoz valamelyikébe tartozol? De ugye  legalább elgondolkodtál azon amit írtam? Ugye, hogy nem ideális a helyzet? Főleg azután, hogy nem képes az MKP összefogni a HíD-dal. Szomorú, most majd lesz 4 év, amikor nem lesz magyar párt a parlamentben, csak attól félek, túlságosan nagy lesz  a tandíj.
Nem baj, addigis segítségért még lehet könyörögni, mint Szent István király tette:

Az írásomnak nem célja bármilyen mást politikai pártot támogatni. Célja az, hogy ráébredjenek politikus uraink arra, hogy belőlünk élnek, tőlünk függenek. Csak a tettekért jár jutalom. Nem kívánok írásommal senkit sem megsérteni.
Megjegyezném azt is, hogy a kelet szlovákiai vámosok ügyéről tud a HÍD párt sajtó referense is, ennek ellenére  senki sem tett a pártban a mai napig semmit sem azokért az emberekért. Már másodszor írom le, hogy valami végleg elromlani látszik. Szerelőőőőőőőőőőőőőőőőőőőő?????

 1. október 26th, 2009 22:33-nél | #1

  Nem mondom, hogy az MKP vagy a Híd egy főnyeremény, de ha nem mész el választani attól annak a 15 embernek nem lesz jobb, viszont globálisan 600 ezer magyarnak még rosszabb lesz ha nem lesz semmilyen képviselete.

 2. október 26th, 2009 23:45-nél | #2

  Mitől lesz jobb? Mondj egy okot. Semmitől sem lesz jobb… Meg a másik dolog, meg is érdemelné ez a magyarság itt… de talán ez már túl radikális kijelentés

 3. október 27th, 2009 00:42-nél | #3

  @M@te
  Máté, egy szóval sem mondtam, hogy jobb lesz, sőt azzal is egyetértek, hogy a nem szavazás is a véleménynyilvánítás egyik formája, de sajnos jelenleg olyan a helyzet, hogy ezt a fajta véleményt a politika nem látja, vagy ha látja, akkor ignorálja. Ezzel ellentétben azzal, hogy nem mész el szavazni, közvetetten az olyan pártokat támogatod, mint az SNS, Smer, HZDS, ezek pedig nem olyanok, mint a magyar pártok, amelyek “csak” nem csinálnak semmit a magyarok ügyében, hanem ezek aktívan ellenünk tesznek. Ha pedig megerősödnek, akkor legközelebb ugyanezt amit most valaki megtett 15 emberrel, gond nélkül megteszik mondjuk 15 ezer szlovákiai magyarral, mert nem lesz a magyar pártoknak semmilyen szava.

 4. október 27th, 2009 09:28-nél | #4

  Hat nezd, ez nem egeszen igy van. Meg mar azert erdemes lenne aldozatokat is hozni. En a nem szavazatommal azt nyilvanitom ki, hogy a jelenlegi szlovakiai magyar politika nem er semmit. Az, hogy a Smer, es bunbandaja kerul ujra kormanyra, ezt igazan nem a mi szavazataink fogjak eldonteni. Jelenleg most az a helyzet, hogy egyik “magyar” part sem fog bekerulni, es addig, amig nem szol egyik vagy masik part, par szot azoknak a vamosoknak az erdekeben, addig en nem fogok elmenni. Errol ennyit… Remelem ez az iras elkerul a bennfetes emberekhez is.

 5. október 28th, 2009 00:37-nél | #5

  Igen, kinyilvánítód nem tetszésedet, de a kutya sem veszi észre, hogy nem szavaztál és soha senki sem fogja megkérdezni, hogy miért. Így viszont még azt a kevés morális jogodat is elveszted, hogy fikázhasd a pártokat tétlenségükért, mert ha te nem mész el szavazni, akkor ne is várd el, hogy ők tesznek valamit.
  Én személyesen ezt most amolyan truccoskodásnak látom, aminek sajnos nem lesz semmilyen eredménye. Támogatnálak, ha elérnél vele valamit, de sajnos semmit sem fogsz, maximum megspórolsz egy utat a választóhelyiségbe. A 15 vámos esete szomorú, de sajnos ezzel nem igen tudsz tenni semmit Egyedüli lehetőséged, hogy feljelentést teszel és medializálod valamilyen nagyobb médiumon keresztül, egy kis szerencsével így elérhetsz valamit, de a jelenlegi módszereddel az égvilágon semmit.

 6. október 28th, 2009 11:51-nél | #6

  e1, milyeen moralis jog? Mirol beszelsz? El vagy tevedve. Ok atverhetik az embert, meg hazudhatnak? En meg ne fikazzam… hahaha Tudod, ha sokan nem mennenek el szavazni, akkor lenne eredmenye. Nem erdekel mit erek el ezzel, vagy mit nem. Szavazni nem megyek el, es tapsolni fogok, ha egyetlen magyar sem kerul be. Mert megdemelne(n)k.
  Nyugodtan menj szavazni. Tegy ugy ahogy akarsz, szived joga, ha van lelkiismereted elmenni tolvajokat es hazug arulokat tamogatni. En nem fogok.
  Nem truccoskodas, hanem leirtam az igazsagot. De mind1, meggyozni nem fogsz. Keleten nem sokat voltal, nem ismered az embereket, nem eled es erzed at a helyzetet. De ez nem a Te hibad.

 7. november 7th, 2009 14:18-nél | #7

  Azzal ha nem mennék el szavazni csak magam alatt vágnám a fát. Nem mondom, hogy ideális a kínálat, de most mit tehetek? Azzal, hogy itthon ülök, még inkább a tolvajokat támogatnám.
  Ami pedig keletet illeti, ezeknél a választásoknál az, hogy nem mész el Pozsonyban szavazni tudod mit ér ez ügyben. Még a morális joghoz: persze, kritizálhatsz továbbra is, senki sem tiltja meg, de ha van egy lelkiismereted, nem fogod ezt tenni ha te magad nem mentél el szavazni.

 8. november 8th, 2009 01:00-nél | #8

  Magam alatt nem vagom fat, nem vagyok rajuk szorulva….Figyelj, most ne haragudj, de en azt kritizalom, hogy nincs kire elmenni szavzni, tehat, amig ezt kritizalom, addig szerintem ez terljesen OK, en csak azt irtam le, miert nincs kire szavazni…

 9. hcsurfer
  november 10th, 2009 03:34-nél | #9

  Sziasztok!
  A véleményem nagyjából ua., mint M@ténak. Az MKP olyan fasisztoid politikát folytat az elmúlt időben, hogy azt rossz nézni. Pl. a nyelvtörvény elleni tüntetés Ds-ben. Buszokkal vitték a dél-szlovákiai szimpatizánsokat. Olyan helyekről, ahol simán megvan az a lakossági arány, ami esetén használható a magyar nyelv. Az etnikai határon meg nyugodtan élnek az emberek egymás mellett. És az,h északon szlovákul kell beszélnem? Miért, milyen más nyelven? Pastuul? Vagy csak nézz meg egy politikai vitaműsort, amiben Csáky már majdnem katatóniás tekinettel próbál magyarázni teljesen felesleges dolgokat. A HÍD-nak valamilyen szinten vállalható programja van, de a párt gyenge. De a vámosok este is azt mutatja, hogy őket sem érdekli az átlagpolgár, különösebben. És mi van akkor, ha valamelyik szlovák párt egy normális, magyarok számára is kedvező programmal áll elő?
  És nem elmenni szavazni és kritizálni lehet! Alanyi jogunk. És nem rosszabb annál, aki MKP-szavazó és kritizál…

 1. Még nincsenek visszakövetések