Bejárat > Cars, Economic > Egyedi tömeggyártás

Egyedi tömeggyártás

Minden nap 9:15-től munkában  van egy rövid (néha hosszabb) Frürunde-énk, ahol aktuáis dolgokat beszélünk meg. Néha politika, de általában az autóiparral kapcsolatos dolgokról, vagy pedig a részlegünkön végbemenő változásokról beszélgetünk. Erősen motivációs szándékkal, ami nem is nagy baj.
A mai napon előjött a kérdés, hogy mennyire kívánjuk bevezetni a Volkswagen pozsonyi gyárában a Japán autógyártási modellt, és hogy milyen stádiumban van a bevezetése.
Részlegünk vezetője, egy nagyon érdekes, és kimerítő választ adott.
Röviden összefoglalva: Jein (Igen is, meg nem is)
Egy kicsit bővebben: Vannak részek, amelyeket gond nélkül bevezetünk, és már bevezettünk, de lesz amit sosem kerül bevezetésre, mert nem egyezik a cég filozófiájával.
A japánok mindent lestandardizáltak, és lestandardizálnak. Minden egységes és ráadásul mindenütt.  Ha innoválnak valamit,akkor mindenütt cserélnek.
Az autók felszereltsége is ehhez igazodik. Vannak felszereltségi szintek, de külön a listáról választani extrákat nehezen lehet. Ez persze jó, mert olcsóbbá teszi a gyártást. Nem kell külön odafigyelni a logisztikára. Van egy adott modelnél 2-3 fajta karosszéria, 3 -5 motorizáció és 2-3 felszereltségi szint. A külön extrák listája üres. Van manuális, meg automata klíma, és rádióból van CD MP3, meg navigációs rendszer.
Konkrét példa: Honda Accord, 3 motor 2 sebességváltó, 3 felszereltségi szint, a külön rendelhető extrák listája rövid. Kárpitozásban is 2-3 fajta szín van csak.
Ez egyszerű, mint a faék. Minden 10. autó ugyanolyan, csak a szín más, ha egyáltalán más. A KANBAN rendszer tökéletesen alkalmazható. Ez így olcsó és megbízható, csak elveszlik az egyedisége az autónak.
Ez a japán modell, lényegesen leegyszerűsítve. Minden standardizálva van.
Az európai, és főleg a német autógyárak másképpen működnek. Több ezer kombináció, sőt a drágább modellek esetében több tízezer variáció van. Persze, ez sokkal drágább, és több a hibalehetőség is, viszont ebből adódóan elméletileg, és  részben gyakorlatilag is, hogy nincs két egyforma autó.
Konkrét példa: VW Passat, 9 darab motor, 4 darab felszereltségi szint, és kb. 2 A4-es odal külön rendelhető extra. 3 fajta klíma, és 4 fajta rádió és még sorolhatnám. Mindent lehet mindennel kombinálni. Kárpitozásból is 4-5 fajta kombnáció.  Korlátlanok a lehetőségek.
Ez az amit nem akarnak a németek feladni.  Meg is tudom érteni.  Az én VW Polo-m is egyedi konfiguráció, amire 2 hónapot kellett várni, hogy legyártsák. Ha Toyota Yarist veszek 2 hét alatt megvan, mert elhozzák vmelyik kereskedő raktárából. Ha pedig ülésfűtést szeretne bele az ember, akkor fizetheti akár az egy felszereltségi szinttel nagyobbat, mert az alapba nem lehet hozzárandelni.
Igen, a japán autó azoknak van, akiknek a funkcionalitás a lényeg, aki pedig németet, annak pedig az autózás élménye és az egyediség a fontos.
Lehet ezzel vitatkozni, de ez a valóság.
Az egészben az-az érdekes, hogy valószínűleg a Toyota az első negyedévét piros számokban fogja végezni, miközben 9,3 millió autót adott el 2008-ban.
A VW 5,0 millió eladott autó mellett is nyereséges volt 2004-ben. Jelenleg 6,3 millió autót gyárt. Ha 5 millióra esik le a válság miatt az eladás, a VW még mindig jól jár, a kérdés, a többiek képesek lesznek-e ilyen eladás csökkenés mellett is stabilak maradni.
Nem akarom a Volkswagen-t védeni, meg egyáltalán a német autóipart, de jelenleg, ők úszhatják meg a legkevesebb veszteséggel a válságot. Lehet mégsem a  japán modell az igazi?

  1. január 29th, 2009 16:12-nél | #1

    Hm, ez egy jó kis poszt volt. Elején csak bologattam, végén itt-ott nem értek egyet, de vannak érszek amelyeket jó volna pontosítani. Ami a japán autógyártást illeti, tényleg kicsit szűkös a kínálat, viszont aki kicsit jobban felszerelet autót akar, az általában megvesz egy magasabb felszereltségű autót és abban már majdnem minden benne van. Ezzel szemben a VW csoport árjegzésekit olvasva azt látom, hogy még a legnagyobb felszereltésgi szint mellett is bőven van mit beletenni az autóba. Temrészetesen ha valaki tényleg egyedi autót akar, akkor jobb helyzetben van a VW-nál, viszont árban biztos, hogy nyersz, mert mindig a kész csomagokat éri meg a legjobban venni. Jövök a jól ismert példával, unokatestvérem szolgálati autója. Škoda Octavia II Edition 100, 2.0 PD TDI, 6 fokos kôzi váltóval. Egy magasabb felszerltségű autóról van szó, gyakorlatilag majdnem mindin benne van, ára akkoriában 1 millió korona felett volt. Amikor jól körülnéztünk a piacon tudod mit láttunk? A Honda Accord akkor 2.2-es motorral került nem sokkal többe (kb. 1,1 millió SK volt akkor), kb. ugyanazzal a felszereltséggel. A fene beléjük, ha nem kellett volna a nagy csomagtartó, nagy 5. ajtóval, akkor majdnem ugyananyiért egy kategóriával feljebb vagy és valljuk be, jobb autód is van. Ha pont az amit ők kínálnak megfelel, jobban jársz a japánnal. A baj ott van, amikor pl. automata váltót akarsz egy olcsóbb autóba, vagy tempomatot a Mazda 3-ba. Egyszerűen bajban vagy. Viszont a másik oldalon a VW is kicsit viszi túlzásba (Opel dettó). Miért kell ezer fajta rádió? Legyen egy high-end navis modell és egy átlagos, de nem fos MP3-as, kéfogas, választható kormányirányítással és kész. Igaz, így egyes autóknál kicsit prémiumosabb rádió lenne, de há istenem, ez megtérülne abban, hogy kevesebb fajta rádiót kell gyártatni és a gyártott darabok nagyobb darabszámban készülhetnek, ráadásul jó reklám a cégnek, ha már a fapados modlelben is pl. alap az MP3. Előbb vagy tóbb úgy is az lesz, nem? 🙂 Persze támogatom azt, hogy továbbra is legyen ilyen szép motorválaszték és legyenek szép kárpitok, stb. Európa igényes és vele együtt én is. 🙂
    Már csak azon dolgozhatnának, hogy jobban lehesenn kombinálni az automata váltókat a legtöbb motorral. Utálom azt, hogy van a kínálatban lassan 10 féle motor, de automata csak 2-3-hoz jár és gyakran egyik sincs dízelhez. Tudom, hogy ennek lehetnek technikai okai is, de lassan negyedévente bejelentenek egy új motort, és akkor mi a túróért nem lehet őket kapni automatával? Elég csak megnézni a klassz kis DSG-t. 1.8 alatt álmodj királylány.
    Legvégül a számok. Hogy a turóba lehet az, hogy olcsóbban gyártanak, több autót és roszabbak az eredményeik? Vagy nem gyártanak olcsóbban, vagy nem adnak el annyit. Ha pedig mégis, akkor a VW esetében szerintem csak azért zöldek a számok, mert a Porsche felvásárolta, amivel emelkedik a részévényei értéke és természetesen ezzel együtt tűnnek el szépen a piros számok is. 🙂

  1. Még nincsenek visszakövetések