Bejárat > Cars, Economic > Egyedi tömeggyártás 2.

Egyedi tömeggyártás 2.

e1-nek a kommentjére kívánok válaszolni.
Érdekes dolgokat vetettél fel, sorjában reagánék, de előtte kijelentenék egy dolgot.
Az európai és japán autógyártás lényegében különbözik egymástól. Mind a kettő próbálja ellopni a másiktól az ötleteket, de sosem tudják leutánozni egymást, mert a japán standardizál, az európai meg egyedizik, viszont mind a két oldalon vannak olyan megoldások, amelyeket a másik alkalmazni tud a saját gyártásában is.
Igen, meg lehet venni a legmagasabb felszereltséget, de minek. A VW-nál elég egy közepes felszereltséget venni, a lényeg ott van, és kibővíted 3 tétellel. Ha pedig egy japánnál nem tudod hozzá sem rendelni, akkor viszont fizetheted a nagy lóvékat. Magasabb felszereltségben olcsóbb a japán, viszont a közepes és alacsony felszereltségben nyer európa. A kérdés az, hogy ma már egy középkategóriában mi az alacsony.
Sajnos a Skoda Octavia egy nagy anomália. Nálunk egyszerűen drága. Nevetséges. Annyi pénzből C kombi Mercit lehet venni. Ha jól megnézed a VW Passat-nak jobb árai vannak, mint az Octavianak. Ez pedig magáért beszél.
Viszont a sebességváltóra tett megjegyzésed nem teljesen pontos.
Németországban a Passat összes motorizációjához (még a dízelekhez is, ráadásul DSG) lehet automatát rendelni. Sőt, néha sima automatával és DSG-vel is. Igen, még az 1,6-os benzineshez is van automata,és már van a dízelekhez is, csak nem Skodáéknál kell keresni, hanem VW és Audi-nál. Ezt azért a japánok nem merik megjátszani.
Amúgy már minden VW-ban széria az MP3-as rádió.
Itt nem a részvényeket kell nézni. Az,hogy a Porsche megvette a VW-t, az a Porsche számaiban jelenik meg. Nem pedig a VW számaiban. A VW ugyanannyi emberrel gyártat 6.3 millió autót, mint amikor 5 milliót gyártatott.  A Toyota viszont már részben túlnőtte magát, ilyen mennyiségű autót, már léynegesen több emberrel kell legyártatni és lényegesen több helyen. Ha a Toyotánál esnek az eladások, embereket kell elengednie, hogy ne termeljen veszteséget. A VW jelenleg meglévő embereivel termelte ki ezt a növekedést. A másik oldala a dolognak az, hogy ha nem téedek a VW-nak Brazíliában saját fejlesztő részlege van. A Toyota pedig mindent központilag Japánban fejleszt. Néha ez is hátrányt jelenthet.
A Toyotának 5000 mérnöke csak a standardok kialkításán dolgozik, és akkor még nem fejlesztettek, és terveztek semmit.
A VW lényegesen kisebb szakember gárdával dolgozik, ami viszont a VW-nak sokba kerül azok a menedzserei és a bürökráciája.
Én a német autókat szeretem. Legyen az VW koncern, vagy BMW? vagy Mercedes-Benz, meg még talán az Opel. Ezek az autók sokkal kevésbé sablonosak, mint a Japánok. Ha már formailag nem lehet mindnekinek egyedi autja, legalább belülről érezze azt az ember, hogy vmit én találtam ki bele.

Most hirtelen nem tudok többet írni. Kinek mi tetszik, azt vesz.
Én viszont maradok a TSI és DSG híve.:-)

Categories: Cars, Economic Tags:
  1. Még nincs hozzászólás
  1. Még nincsenek visszakövetések