Bejárat > FreeStyle > Csodálatos élet

Csodálatos élet

Miért írok most éppen erről? Csodálatos egyáltalán az élet?
Mikor írjon ilyeneket az ember, ha nem éppen válság igején. Válság van, nagy válság. Pénzügyi, gazdasági, morális, politikai, bizalmi, magánéleti…. Önnön magunk került válságba.Általános válság van, és nem a földön, hanem általános válságba került az ember. A humanitás, az érzelmek, gondolataink. Üressé válunk. Lassan elfelejtkezünk önmagunk létezéséről, és kőkeményen hajtunk a mulandó dolgokért. Ilyen vagyok én is, az rögeszmém az autó. Igen, már csak hónapok kérdése, hogy ez is valóra váljon, és életem újra visszatérjen a rendes kerékvágásba, de akkoris….
Mondják életünk túl rövid ahhoz, hogy elgondolkozzunk rajta, pedig hát nagyon is ráférne….
Csodálatos dolgokat hajtunk végre….
Legyen erre példa az autógyártás.  Részemről kézenfogható dolog, mert ezzel foglalkozom.
Mondhatnók, hogy elavult technológia, meg ilyesmi. De aki ezt állítja, az még nem ült autóban. Anno a GM egyik neves igazgatója, azt mondta:”Ha tudnák, hogy abból  a szikrából, és lehelletnyi benzinből,  hogyan szabadul fel annyi erő, akkor már máshol tartanának a motorok.” Igen kérem, magán a folyamaton még nem tudtunk javítani. Nem ismerjük és nem értjük.
Jómagam, amikro éppen a gyártósoron járok, mindig megállok egy részénél a szalagnak. Azon a részen, ahol az alvázat (motor, sebbességváltó, első- hátsó tengely…) és a karosszériát (a váz) összecsavarozzák (kapcsoják). Ezt a folyamatot robotok végzik, kőkemény automatizált  folyamat. A csavarokat is egy gép helyezi be. Milliméterre pontosan, és tökéletesen pontos nyomatékkal csavarja be.  Ez a csoda, nem a robot dicsősége, hanem azoké az embereké, akik ezt kitalálták, és elkészítették.
Tegnap Zwickau-ból hazafelé én is vezettem a főnök Touaregjét, ráadásul kb 250 km-en keresztül. Az autót nem kell bemutatni… Volt bende egy cuki dolog, a teljesen intelligens tempomat. Beállítottam 150-re az automatikát, és a 250km-en keresztül 5x léptem fékre gázra? hogyan lehet ez? Az autó automatikus távolságtartóval volt ellátva. Tehát automatikusan fékezett, ha akadály volt, és ha eltűnt az akadály visszaállt az erediteleg beállított sebességre. Ez is csoda, mert nem fáradsz., és élvezheted 10 hangszórón a kedvenc zenédet.
Lájuk a technikai csodát, de nem látjuk mögötte-benne magunkat. Nem látjuk az embert, hogy ezt is emberek találták ki.

Csodálatos dolgokra vagyunk képesek mi emberek. Bizarabb dolgokra már nem igazén vagyunk képesek. Lehetünk gyorsabak, de mér sok dolog nemváltozik, már csak a világűrben való utazással tartozunk magunkat, és mi lesz utána? Ez egy jó kérdés. Azért csodálatos a világ, mert nem tudjuk. Fantasztikus ugye? Mindennap egy rejtvény, amit estére megfejtünk. És mi a megfejtés, hogy nincs megfejtés.

Douglas Adams ezt írja a Vendéglő a Világvégén című zseniális regényében:

„Van egy elmélet, miszerint, ha egyszer kiderülne, hogy mi is valóban az Univerzum, és mit keres itt egyáltalán, akkor azon nyomban megszűnne létezni, és valami más, még bizarrabb, még megmagyarázhatatlanabb dolog foglalná el a helyét.

Van egy másik elmélet, amely szerint ez már be is következett.”

Melyik elmélet az igaz?
Én azt mondom 42….

Aki nem érti, az vendégem egy sörre, meg egy félre, és egy Bryndzove Halusky-ra.

42

42

  1. A.D. 1978
    július 25th, 2009 23:10-nél | #1

    Minden élő emberi lénynek van több Universuma.Egyszer lehet gyönyörű máskor csúnya.Lehet örömteli vagy akár lehet öromnélküli.És valójában ez végtelen folyamat.Mert ez a két falyta Univerzum egybeékelőthet anélkük hogy akarnánk.Minden emberi Univerzum mögött van,születés,létezés,élet,halál…De az összes emberi Univerzum alá van rendelve egy Megauniverzumnak amelybe a világegyetemünk,Földünk,Űrünk tartozik.Ennek a reális Univerzumnak van szintén elképzelője,alkotója,teremtője és gondviselője.Mozgatója aki tervezi mit fog tenni vele és mit nem.Ha Ő nemlétezne akkor nemlétezne egy emberi Univerzum se.De a mi Űrünk mulandó,pusztuló.De az Övé végtelen,álandó,tökéletes.Volt is és lesz is.Ami látható az mulandó ami láthatatlan azt nemlehet megsemisítteni.

  1. Még nincsenek visszakövetések