Bejárat > Policy & Society > Az Anyaszentegyház szent, de egyben gyarló emberek közössége…

Az Anyaszentegyház szent, de egyben gyarló emberek közössége…

Írtam, hogy még júniusban Erik barátomnál voltam Podolínban, és hogy érkezéssünkor elég szomorkás volt a hangulat.
A szomorkás hangulat oka pedig az volt, hogy éppen aznap mondták meg a Redemptorista nagyágyuk, hogy ki az aki leteheti ideiglenes fogadalmát.
Most már könnyű kitalálni, hogy valakit eltanácsoltak. Nem Erik volt az,  hanem Erik legjobb barátja Petyo. Petyoról annyit kell tudni, hogy egy művelt, modern gondolkodású, közvetlen és karakán ember.
Az indoklás az volt, hogy néhány rendtársa nem tudja vele elképzelni a közösségi életet.  Meglepett a dolog, mert Petyo egy közvetlen srác, aki tud alkalmazkodni az emberekhez, és ért az emberek nyelvén. Hogy sokszor nem azt mondja, mint amit az ember hallani szeretne? De mi a baj ezzel? Az édes szavak, mint a méreg itatják át gondolatainkat, és a végén elvakítanak. Manapság nagy kincs az olyan ember aki, ki meri mondani véleményét.  De hol lehetett baj? Erik sem különb, sőt még vagányabb srác. Vele nem volt gond?
Ekkor kezd el gondolkodni az ember, hogy miért is történik az ilyen?
Kinek az érdeke egy szerzetes rendben, hogy elutasítsa az embert? Miért? Hol lehet a baj? A dolog rém egyszerű. A probléma az emberekben van. A gyarló emberekben. Válságban az Egyház, erre elutasítanak egy olyan embert, aki ért a fiatalok nyelvén. Nincsenek (vagy legalábbis jól rejti) komplexusait. Modern a gondolkodása, és ami a legfontosabb, nincs BEGYEPESEDve. Manapság ez a legnagyobb baja az Egyháznak. Elöregedett és rugalmatlan. Nem mindig az emberek nyelvén szól. Ember és Egyház eltávolodtak egymástól.
Kevés ember megy papnak, vagy vonul szerzetbe. Az Egyháznak szüksége van az emberekre, akik hallgatnak Isten hívó szavára, és leginkább az olyan emberekre, mint Erik, vagy Petyo. Erre az egyiket Persona Non Grata-nak nyilvánítják. Megáll a eszem. Ezekben a kérdésekben emberek döntenek, hiába Isten választottjai, akkoris emberek maradnak emberi gyarlóságukkal együtt. Ilyenkor jönnek elő a komplexusok, a félelmek, vagy talán nagyobb csoportok érdekei. Akár Egyház-Maffiának is nevezhetném, de talán ez már egy kicsit kemény, de lelkileg mindenképpen kikészíti és próbára teszi az embert. Mondhatni, az Egyház-Maffia, nem anyagilag, vagy testileg zsarol, hanem lelkileg. A lelki zsarolás pedig a lekveszélyesebb, és legbecstelenebb dolog. Az Egyháznak csak egy érdeket szabad képviselnie, Istenét. Nem személyeskedhet senki sem Isten Egyházában, aki pedig úgy tesz, már nem Isteni, hanem emberi érdeket képvisel, és ami a legrosszabb a saját érdekét. Ez pedig olyan viselkdedés, mint amikor a Farizeusok elárulták és megölették Jézust. Az a cselekedet is, csak az emberi érdekeket figyelte. Jobb, ha egy ember hal meg a népért. Ez pedig elfogadhatatlan…
Valami végleg elromlott. 🙁 Fatal Error
Rövid helyzetjelentés:
Híveit korholja a plébános:
– Nem szeretitek igazán a templomokat, mert nem adakoztok! De az Istent se szeretitek, mert gyónni se jártok! Ne csodálkozzatok, ha az Isten se szeret benneteket! Egy éve, hogy közületek egy lelket se szólított magához!!!

churchtank_2

  1. Még nincs hozzászólás
  1. Még nincsenek visszakövetések